ПРИМЕНА КОРПИ ОД ВРБОВОГ ПРУЋА У КОНЗЕРВАЦИЈИ

МАГИЈА У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

Стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда, према упутствима "проналаза из Беча" и његових помагача, монтирали су корпе од врбовог прућа у цркви Св. Апостола и припрати Пећке патријаршије. Намена тајанственог, односно "специјалног уређаја" фирме "Аquapol" је да одстрањује влагу из зидова.


Стручњаци-мађионичари Републичког завода за заштиту споменика културе поставили су у црквама Пећке патријаршије неколико плетених магичних корпи за истеривање влаге из зидова. Не постоје поуздана сведочења да ли су стручњаци одиграли пригодни магијски плес у поноћ, при младом месецу, обучени само у врбово лишће, са венчићима на глави - да појачају дејство врбовог прућа (Зека огрнут врбовим лишћем - "чудна шума је то"...)

"AQUAPOL уређај је доктор за влажне зидове!" - како пише у проспекту произвођача (проспект је вероватно сачуван у стручној документацији Републичког завода). Плетена корпа "сакупља једну врсту електромагнетичне енергије земље, ствара једно слабо поларизовано магнетно поље, које резултира јонски транспорт у зиду (ово дејство се јавља на бази магнетно кинетичког ефекта)." Даље, плетеној корпи "није потребан вештачки извор енергије, нема трошкова енергије (!). Такође, уређај не мора бити оријентисан у правцу север-југ (као код неких сличних поступака и уређаја)".


Проналазач љуља своје чедо...

Судећи по објашњењу у проспекту произвођача, ради се о највећем открићу у историји човечанства. Природна појава - капиларна влага у зидовима, савладана је без икаквог улагања енергије - коришћењем "електромагнетичне енергије земље". На знаку фирме "Аquapol" се и виде три магнетна пола (сва три !!!) Земље како врте капљице воде.

Грађевински материјали су углавном порозни; поред већих и мањих шупљина, испреплетани су врло финим капиларима, тако да у додиру са водом долази до бржег или споријег упијања воде. Капиларна влага настаје кад молекуларне силе између молекула течности и чврстог тела (адхезија) постану веће од силе гравитације која молекуле воде вуче на доле. Ниво до кога ће се вода попети дефинисан је уравнотежењем ових сила. Процес уравнотежења сила је последица свеопштег закона у природи по коме сва материја спонтано тежи да заузме минимум потенцијалне енергије. По истом закону кола спонтано (без улагања енергије) иду низбрдо, а топлота са врелог решоа прелази на хладнију џезву на њему. Наравно у природи је познат и обрнут процес (има кола која иду и узбрдо), али је за његово реализовање увек неопходно уложити одређену енергију.

Вода која се налази у грађевинским конструкцијама као капиларна влага није чиста, већ представља раствор разних киселина, база и соли. Стога се у воденом раствору налазе слободно покретљиви јони који омогућавају провођење електричне струје. Ако се зидови грађевине и земљиште посматрају као електроде, могуће је спровести, под утицајем електричне енергије, подизање или спуштање нивоа капиларне влаге у конструктивним елементима који су у додиру са водом. На темељу ове појаве се базира и посебна метода исушивања зграда (електро-осмоза).

У каквој вези са овим могу бити плетене корпе из Пећке патријаршије? Код чудотворне корпе је прилично једноставно примењен принцип имитативне магије (ако може помоћу струје, може и помоћу "једне врсте електромагнетичне енергије земље" - занимљиво би било консултовати проналазача колико врста електромагнетичне енергије постоји !?!) Имитативна или хомеопатска магија је заснована на погрешној примени асоцијације идеја по сличности и може се сматрати делом симпатичке магије, јер претпоставља да ствари делују на растојању помоћу неке тајне везе, симпатије.

Постоји аналогија између магијског и научног схватања света, јер и једна и друга подразумевају да је след догађаја (узрок и последица) одређен непроменљивим законима који се могу предвидети. Другим речима, и магија и наука своје постојање базирају на вери да ће исти узроци произвести увек исте последице. Међутим, грешка магије не лежи у њеној општој претпоставци о каузалитету, већ у њеном сасвим погрешном схватању природе појединих закона који одређују ток догађаја.

Чињеница да наш уређај савлађује капиларну влагу без било каквог извора енергије јасно говори о каквом је револуционарном проналаску реч. Можемо ускоро очекивати да аутор проналаска искористи исти, или неки други, "магнетно кинетички ефекат" за покретање турбина - како бисмо могли прикључити решо, или искористити "електромагнетичну енергију земље" да нам кола пођу узбрдо. Сада, пошто смо добили "специјални уређај" који је у стању да изврши рад без улагања енергије, остаје само да коригујемо све до сада познате физичке законе, а поступци као што је размицање вода Мртвог мора ће постати једноставни и доступни свакоме.

Човек је увек морао у нешто да верује. Прво је свој ослонац у свету непознатих сила нашао у магији, коју је постепено заменила религија, као далеко виши стадијум веровања. Коначно, у објашњавању природе се човек почео углавном ослањати на науку. Кажемо углавном, јер смо у време постављања магичних плетених корпи по црквама (крај осамдесетих и почетак деведесетих година прошлог века) били сведоци појаве праве поплаве "спасоносних" производа: фотографија Алана Чумака које су "програмиране" да лече све болести, "Знакова Ратника Светла", кутијица које формирају заштитни круг око носилаца, привесака "Луксор" и других који одбијају негативну енергију, Орлове воде итд. Поједини заводски стручњаци нису из куће излазили без заштитне кутијице у џепу...

Сасвим је приватна ствар сваког човека да ли ће се лечити код лекара или код халуцинанта, да ли ће носити чудотворну фотографију или заштитни привезак, али установа републичког ранга, која претендује да се бави заштитом споменика на научној основи и која купује за велика средства чудотворне плетене корпе бави се шарлатанством на примитиван начин. Као кад би, на пример, неки клинички центар од друштвених средстава купио чудотворну фотографију, или јавни градски саобраћај куповао летеће ћилиме "проналазача из Истанбула".

Републички завод за заштиту споменика културе је установа које се финансира из пореза грађана, који сигурно не сматрају да је куповина магле од произвођача магле у плетеним корпама добра инвестиција. Било је далеко јефтиније купити недељну ревију и фотографију која је програмирана да одстрањује влагу из зидова ставити у цркву - са истим резултатима.

Корпари, не оклевајте! Понудите ваше производе од прућа Републичком заводу за заштиту споменика културе из Београда јер, сем Пећке патријаршије, Милешеве, Каранске цркве, Бање Прибојске, Градца, Студенице, Сопоћана и других (где су "специјални уређаји" монтирани), има још доста цркава које очекују заштиту од влаге. Завод је куповао плетене корпе по цени од тадашњих 1000 марака по комаду! При томе, опасност да ће неко од заводских стручњака пре куповине консултовати средњошколски уџбеник физике потпуно је искључена.

У почетној фази акције Републичког завода "Корпа у сваку цркву" плетене корпе су постављане на ножицу над подом, као у Пећкој патријаршији или Градцу (чак је била и прича да мора да буде жицом повезана са земљом, да црпи "једну врсту електромагнетичне енергије земље"). Показало се да су тако постављене корпе угрожене влагом, а пошто је водоотпорно пруће из увоза и поскупљује производњу, нађена је нова варијанта, качење високо изнад пода, као у Бањи Прибојској (тако су корпе заштићене од влаге и дуже трају)...


Магија на приземном нивоу. Магична корпа у цркви манастира Градац, постављена да истерује влагу из зидова.


Магија на високом нивоу. Магична корпа од врбовог прућа за истеривање влаге из цркве Бање Прибојске.

Заводски мађионичари говоре о плетеној корпи као о "специјалном уређају". Шта је то специјални уређај? Да ли је специјалан јер је постављен без икаквог атеста компетентне установе? А шта ако тај уређај стварно нешто ради? Да ли ће се десити оно што предвиђа произвођач уређаја у свом проспекту: "за кратко време, након постављања уређаја, са плафона одваја се стари слој малтера... на површинама набубри малтерски слој, а фарба отпада". Значи ли то да ћемо остати без фресака? Коме ћемо се жалити: "проналазачу из Беча", који се у међувремену преселио и није оставио своју нову адресу?


Ипак, постоји један разлог због ког можда није ни потребно стављати магичне корпе по црквама ради истеривања влаге. Па "фреске су се већ навикле на влагу"!

А шта ако магичним корпама ипак спречимо доток влаге? Па "фреске ће доживети шок"!

Пошто у Великој комисији постоје заговорници КОРПИ и заговорници НАВИКА, за конзерваторе би било веома значајно да Комисија донесе усаглашено стручно мишљење, а на основу њега Републички завод Решење: КОРПЕ или НАВИКА?

Дотле, у Пећкој патријаршији "цвета хиљаду цветова", пошто:
1. нема влаге (др МЧМ, члан);
2. фреске су се навикле на влагу (мр ОК, председник);
3. потребне су корпе за истеривање влаге (мр ЗЗ, члан)...

Постоји само једно објашњење које "држи воду" (мада се вода не држи у корпама): ако су се фреске навикле на влагу које нема, разлог за постављање корпи је да се и пруће навикне на влагу које нема...

Предлог: у оквиру стручног конзерваторског испита увести предмет "Магија у конзервацији", где би се проверавало знање кандидата о врбовом прућу, начину плетења корпи, историји корпарства и пратећим ритуалима. Поред познавања литературе ("Златна грана", "Архитектура прве половине XIII века II"), кандидат би био дужан да изради "Елаборат за постављање корпе од врбовог прућа у цркву ...", а испит би био нека врста иницијације. Ментори могу бити сликари Републичког завода који су руководили радовима у Пећкој патријаршији (сада су чланови Велике комисије) јер су природно талентовани за магију: годинама раде у Пећкој патријаршији тако да се то не види, методологија рада је неразумљива за обичне људе, а документација о радовима је специјално начињена (исписана невидљивим мастилом на невидљивом папиру)...


ОПРЕЗ! Ако немате 18 година, одмах притисните Ctrl-Alt-Del и искључите рачунар!
Из разлога болесне радозналости, али и информисања јавности, начињен је опасан експеримент. Иако је према упутству корпара-проналазача строго забрањено отварање корпи (ваљда да не уђе ваздух, или да не изађе магична магла), корпа у Пећкој патријаршији је ОТВОРЕНА! Наравно, сви присутни су били огрнути белим чаршавима, у обући са гуменим ђоном и мрмљали су песму Бранка Миљковића "Ватра и ништа". Нису имали врбово лишће, па је замена нађена у лишћу са Савиног дуда...
Само за ваше очи!


Конзерваторска историја цркава Пећке патријаршије
Стање цркава и истраживачки радови 2006. године
Извештај о радовима на живопису Богородичине цркве у 2006. години

Учесници конзерваторских радова у 2006. години
Проблеми Пећке патријаршије у 2007. години и приоритети
Публикација: Пећка патријаршија - истраживања и резултати 2006

ДКС И "СТРУЧНА ЈАВНОСТ" -
Чланци које је Редакција Гласника ДКС одбила да штампа
Шта је уништено на зидном сликарству, према Протоколима ДКС-ионских мудраца ?
Шта је уништено на архитектури, према Протоколима ДКС-ионских мудраца ?
Откривена документација Ђурђа Бошковића

Чудо у Пећкој патријаршији - магичне корпе

Манастир Пећка патријаршија

Велика ложа "ЧУВАРИ ВЛАГЕ"

Spaghetti институт

Национални инвестициони план и КИЗА МЕНТОЛ

Друштво конзерватора Србије

ПОЧЕТНА